die Keure Educatief

Muzische vorming  |  1e – 6e leerjaar

Muzemundo

Een digitale methode muzische vorming, boordevol lesideeën.

  • Eindeloze inspiratie
  • Flexibel inzetbaar in elke klas
  • Leerplandoelenvolger

Bekijk de video's

In deze afspeellijst ontdek je de sterktes van de methode en extra toelichting.

Bestel een ontdekpakket

Benieuwd naar een methode? Laat je contactgegevens na en we bezorgen je graag een gratis ontdekpakket op school. Onze adviseurs nemen contact op om een voorstelling vast te leggen.

Ontdek meer over Muzemundo

Muzemundo stimuleert het muzische proces bij de kinderen. Vanuit impressies, en door gebruik te maken van de passende middelen en expressievormen, komen zij tot een vrije, persoonlijke expressie waarop zij kunnen reflecteren. Het proces van creëren en beschouwen is daarbij belangrijker dan het product zelf. De twee zijn evenwel met elkaar verbonden. Het product is in die mate belangrijk dat het een uniek resultaat is van een persoonlijk vormgegeven boodschap.

Muzemundo is ogebouwd volgens het Diabolo-model, de didactische blauwdruk voor onze nieuwe methodes. Daarmee geven we jou ruimte en opties om samen met je leerlingen kennis en inzicht op te bouwen, maar hen tegelijk ook weerbaar, creatief en ‘skilled’ te maken. Dat onze methodes multimediaal zijn geworden, is evident. Maar ook de inhoud en opbouw hebben we herdacht. Zo helpen onze methodes jou en je leerlingen te leren in deze verander(en)de wereld. Lees meer over Diabolo onder Opbouw.

Diabolo

Muzemundo volgt het Diabolo-principe, het nieuwe didactische model van die Keure:

Diabolo - Ontdekken  Ontdekken (intro)
Een korte activiteit die de interesse wekt, motiveert en verbindt met de wereld.

Diabolo - Onderwijzen  Onderwijzen (midden)
Een reeks lesactiviteiten waarmee je instructie geeft, oefent en differentieert naar tempo en niveau.

Diabolo - Toepassen  Toepassen (outro)
Een activiteit die de transfer maakt en de leerlingen dat wat ze geleerd hebben laat toepassen in een nieuwe context.

Hier verschijnt binnenkort een schema.

Activiteiten voor alle domeinen

In de activiteiten werken we aan doelen uit de vijf verschillende muzische domeinen: beeld – muziek – drama en muzisch taalgebruik – beweging – media. De meeste activiteiten hebben een uitgesproken domeinspecifiek karakter. Maar Muzemundo werkt ook domeinoverschrijdend en biedt ook activiteiten aan die een meer gemengde muzische invulling hebben. Het domein ‘media’ komt bijvoorbeeld frequent als deeldomein aan bod binnen de lessen beeld, drama of beweging.

Naast beweging, beeld, muziek, drama (muzisch taalgebruik) komt ook media aan bod, bij voorkeur geïntegreerd, waar nodig ook als zelfstandige activiteit. Muzemundo stimuleert het gebruik van nieuwe media, zowel bij de leerling als bij de leerkracht.

Smaakmaker

Muzemundo heeft de ambitie om kinderen te laten proeven van het culturele aanbod in Vlaanderen en hen uit te nodigen om een bezoek te brengen aan een cultuurhuis. Activiteiten met het label Smaakmaker gaan aan de slag met het aanbod van zo’n cultuurhuis. Dergelijke activiteiten worden per graad uitgewerkt.

Aan de slag met Muzemundo

Een activiteit kiezen uit het Muzemundo-aanbod kan op drie manieren:

  • Zoeken op inhoud
    Je krijgt een overzicht van alle activiteit zodat een keuze kan maken op basis van thema, domein, onderwerp, timing …
  • Zoeken op leerplandoel
    Via de leerplandoelenzoeker kan je een doel aanvinken en krijg je een overzicht van de activiteiten waarin het doel aan bod komt.
  • Zoeken via lesmateriaal
    Het lesmateriaal is opgebouwd volgens thema. Wouw-gebruikers herkennen de thematitels en kunnen deze materialen snel linken aan hun thema uit wereldoriëntatie.

Muzemundo voorziet drie tools voor evaluatie.

  • Leerplandoelenvolger
    In elke lesfiche vind je een doelenlijst terug die de concordantie met de eindtermen en de drie leerplannen weergeeft. Dus het overzicht behouden van de nagestreefde doelen doorheen het schooljaar doe je met de leerplandoelenvolger.
  • Observatielijsten
  • Zelfevaluatiestroken

Al het materiaal vind je op Kabas, jouw digitale toolbox.

Lesmateriaal

  • Algemeen: hier vind je per leerjaar een overzicht van activiteiten, een jaarplanning, extra duiding, helpkaarten …
  • Onder elk thema/elke activiteit vind je alle materialen die nodig zijn voor je lesvoorbereiding: lesfiche, concordantie, observatielijst(en), bijlagen, kopieerbladen …

Leerplandoelen

  • Doelensysteem om het overzicht op je nagestreefde leerplandoelen te behouden
  • Activiteiten zoeken rond specifieke doelen
  • Eigen projecten toevoegen

Bordboek

Hier vind je alle lesposters met PowerPoint, afbeeldingen, video, audio, bijlagen … die je projecteert in de klas tijdens het geven van de les.

Nieuws, acties en inspiratie

Keurieusmaand

Schrijf je in en ontdek in maart gratis al het digitale lesmateriaal op Kabas.